Rss

Fortidens formater: Lysbilder

lysebildDette er et av de eldste formatene for bilder, og takket være prosessen Kodachrome ble dette formatet tilgjengelig i bilder også for amatørfotografer allerede i 1935. Formatet i seg selv egner seg ypperlig for fremvisning, og det var derfor lenge populært i mange sammenhenger. Standarden ble brukt helt frem til midten av 90-tallet av profesjonelle fotografer.

Et negativ som ble positivt

Når man fremviser et lysbilde, snur man det negative bildet igjen, slik at man «speiler av» det man tok bilde av. Dette er en prosess som vanligvis er fullført før vi ser bildet, og mange syns derfor lysbilder er spesielle. Dette er samme teknikk som ble brukt på et populært leketøy som oppsto på 30-tallet – View-Master. Dette er fortsatt en populær leke, spesielt blant små barn.

Ta vare på dine lysbilder

Selv om formatet mer eller mindre er avleggs, gjelder ikke dette for dine minner, gjerne fra tidlige barneår og ungdomstiden din – de er verdt å ta vare på! Og det er så enkelt som å la noen med erfaring få skanne inn dine lysbilder, manipulere dem tilbake mot original stand, og vips! – så er minnene trygge for all fremtid. Enten du vil ha dem på DVD eller USB, er det greit å få proffene til å fikse biffen, så ikke noen av dine beste minner forsvinner ut i intet. Men husk å kryptere USB-pennen, slik at ingen får tak i dine personlige filer.

Behold originalene som backup

Skulle uhellet være ute, kan det være greit å beholde lysbildene som en backup. Etter at de har blitt overført til et digitalt medium kan du for eksempel legge dem i en safe eller en sikker bankboks, slik at du har dem hvis uhellet skulle være ute. Mange har mistet alle sine minner i en oversvømmelse, en brann eller andre ulykker. Hvorfor ta sjansen?